29 August, 2008

Salam Kemerdekaan & Salam Ramadhan

Salam Kemerdekaan & Salam Ramadhan

Dlm 2-3 hari ni x de yg interesting sgt hapen..kecuali kelmarin kereta comel ku nyaris masuk air gara2 banjir di belakang ofis ku...biasa la Kuala Lumpur...x leh hujan lebat lebih 1 jam..mula la masing2 kepanasan (walaupun hujan di luar)... dgn officemate ku sekali panas... panas kerana masing2 risau kan kereta yg di parkingkan di belakang ofis...kerana mengikut keadaam permukaan tanah di belakang bangunan ofis nie agak rendah sedikit.... balik kerja pada hari tu, aku terasa mcm bwk kereta jalan di tepi laut...kiri kanan air semata... semua kereta bergerak dgn amatlah perlahan sekali..... risau jugak aku.... namun alhamdulillah...selamat jugak sampai dirumah dan keadaan kereta ku pun masih stabil lagi sehingga hari nie.

Esok mula bercuti 3 hari sempena hari Kemerdekaan Malaysia dan juga sambutan hari pertama puasa. x sabar nak balik kg esok.. Atukku dah mula berbunyi...bila cucunya ini nak balik...hehehe.. esok kita jumpa ya atuk..... ;)

k lah..Sempena Hari Kemerdekaan Malaysia yg ke 51 tahun, 31hb Ogos 2008... Salam Kemerdekaan utk semua rakyat Malaysia...dan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan kepada seluruh umat islam pada keesokan hari nya 1hb Sept 2008. Party-party jugak..puasa jgn lupa... hehe ;p peace.... Mohon maaf juga pada sesiapa yg membaca blog ni kalau ada salah dan silap ku pada kalian..semoga amalan kita diberkati oleh-Nya...Amin...

26 August, 2008

Tulisan, Penulis, Penulisan...

Kata sesetengah orang menulis jugak salah satu cara nak release tension…. Pada korang boleh guna ke pendapat nie?

Padaku, aku percaya juga ungkapan sebegitu...lagipun aku memang gemar menulis...walaupun dulu sewaktu sekolah subjek karangan la paling tidak kugemari....hehehe... tapi skrg ditakdirkan aku gemar menulis....Cuma masa dan peraturan-peraturan dan batasan-batasan yg membelengu diriku skrg...membataskan diri ku utk berkarya.......

Apa sebenarnya hasil penulisan ini.... mana datangnya ilham menulis ni??? Kenapa perlu menulis???.... ada yg menulis kerana berimiginasi...ada yg menulis krn minat, hobi atau tabiat memang menulis...di mana2 pun sanggup menulis...tak kira apa subjek pun, orang, benda, alam sekitar, pasti akan terbit hasil tulisannya.......ada yg menulis kerana tugas... menulis utk menyampaikan maklumat, berita..... ada menulis bertujuan utk mempromosikan diri, tugas, kerjaya, pernigaan, kempen, persatuan dll..........ada juga insan yg menganggap menulis adalah utk meluahkan sesuatu yg terbuku dalam hati..... dlm penulisan kita boleh lahirkan mcm-mcm rasa.......emosi, marah, geram, sedih, gembira, perit, konfius, sakit, tekanan, terkilan, .... hanya dgn kata-kata kadang-kadang semuanya boleh di lepaskan dalam bentuk penulisan....... tulisan yg lahir dari hati ikhlas, jujur, selalunya akan dapat membawa pengertian tersendiri terhadap diri pembaca karya-karya tersebut.

Namun menulis juga ada keburukannya......... Ada juga yg sanggup menyalahgunakan kebolehan menulis......menulis hanya kerana ingin aibkan seseorang, benda atau apa sahaja....menulis bertujuan menjatuhkan, menghina, memalukan orang lain. Cuma kadang-kadang tanpa di sedari ada juga penulis yg secara tidak langsung telah memalukan diri dgn hasil tulisan sendiri...dgn alasan kononnya menulis apa yg terlintas untuk di tulis tanpa memikirkan apa akibat atau kesimpulannya yg akan berlaku sebaik sahaja hasil tulisan itu di keluarkan/dicetak/disebarkan......

Apakah maksud hasil penulisan.... Hasil penulisan lahir dari satu rangkaian huruf dan perkataan yg disusun dan dijadikan ayat dan seterusnya menghasilkan cerita/tulisan yg di panggil hasil penulisan. Menulis adalah satu xtvt bg menterjemahkan tulisan-tulisan. Dan penulis pula adalah orang yg bertanggungjawap menulis perkataan-perkataan yg disusun utk dijadikan ayat tersebut.

Maka sebagai akhir kata (skima betul tulisan ku kali nie, hehehe)....jadilah penulis yg ikhlas, jujur...kerana setiap hasil karya tulisan yg lahir dari hati adalah sebaik-baik karya untuk semua...

Salam hormat, salam karya utk semua.

25 August, 2008

HAPPY 4TH ANNIVERSARY FADAM FANATIC

25hb Ogos 2008

25hb Ogos datang lagi.....HAPPY 4TH ANNIVERSARY FADAM FANATIC… sudah 4 tahun rupanya…. Byk yg ku pelajari selama 4 thn nie…byk pengalaman yg ku kutip…..akan tetap ku jadikannya antara KENANGAN YG TERINDAH dlm hidup ku…. HAPPY BIRTHDAY TO U ALL (if ada yg jumpa blog ni lah…hehehe)… Sayang korang semua… muahhsss….



Utk Farah Diana Anuar... x de apa akak nak ckp dah.... terima kasih atas segala kerjasama yg di berikan... seronok tgk kerjaya seni Farah berterusan...sentiasa pack shedule..alhamdulillah.... Semoga adik terus success and cemerlang di masa hadapan... luv u sis....



utk Adam...ermmm x tahu apa nak komen... utk komen insan bernama Adam amatlah rumit sekali rasanya...silap penulisan diri ini akan di hentam.... akak telan semuanya yg berlaku... and akak tetap nak berterima kasih jugak pada Adam...kerana mengenali Adam dan orang2 di sekelilingnya, akak belajar byk tentang perangai manusia... and apa telah berlaku...tetap akan menjadi ingatan buat diriku selamanya.... All the best....


HaPpY AnNiveRsArY !!!! ;p




24hb Ogos 2008


Ter’jungle trekking’

Hari nie masih terasa sengal dan penat nya xtvt di weekends lepas… memandang kan kerja x banyak di ofis ni…leh lak mencilok time utk coretan apa yg berlaku pada ku di hujung minggu lepas…. niat utama utk celebrate 4th anniverasry FADAM FANATIC Club... plan yg sepatutnya dibuat secara official xtvt tapi atas masalah2 teknikal dan peribadi...kami batalkan dan terus jadikan sebagai plan suka hati....hehehe... ok nie sacara kasar tentang apa yg dah jadi selama 2 hari ni....

Sabtu : Terpaksa ke ofis kerja setengah hari walaupun di rumah, parents ku datang melawat…mereka sampai pada mlm tadi….balik dari kerja pkul satu lebih, terus ke gerai bwh di mana parents ku bersama2 dgn seorang bapa saudara ku tengah berborak sementara mereka hendak berangkat pulang ke Seremban….. habis menghantar pulang keluarga semua termasuk si kecoh adik kecik ku…hehehe… aku pulang ke rumah…walaupun umi dah pesan makan dulu tapi otak ku terus pada bantal…hehehe… tidooooo…ngantuk..tahan dari ofis lagi….. sedar2 dgr bunyi message dari hp ku….zeti…akak ambik wawa kul berapa??..adeii…terlupa yg nak ambik wawa…bangun terus bersiap ambik adik angkatku wawa di stesen komuter…. Ada 2 tetamu yg akan lepak di rumah ku mlm nie coz ingin menyertai xtvt gila2 pada hari ahad nya…so oleh kerana diorang takut lambat so diorang ambik keputusan tido di rumahku…..otw ke stesen komuter….mak aii jalan jem nya kat MRR2…ada apa ni?? tapi memang sini selalu jem pun….telan je lah…hehehe…. Ambik wawa, terus ke Tesco coz nak cari barang nak masak utk picnic esok…. Jumpa zeti yg juga cari barang di sana….lepak2 kat KFC…cari barang pusing2 satu Tesco…balik rumah…..baru nak rehat…dapat kol yg Angah Yus..member baik ku sejak sekolah..dah nak sampai di stesen lrt pulak….ok… lepas azan maghrib terus keluar ambik angah pulak….. singgah pulak kat pasaraya depan rumah ku…coz dia pulak x habis cari barang lagi…wahh ari ni sessi cari2 barang ke??..hehehe….. di mlm 2 kami have fun jugak..sessi borak2…komen cerita2 tv… sessi mengimbas kenangan2 lalu…hehehe… like having a gurl nite…cewahhh…. Dah lepas tgh malam… still x tido lagi……. Weii tidoo esok ada next xtvt lagi….hehehe…

Ahad : Alarm clock dah berbunyi….still semua x mau bangun….hehe... tapi bangun juga bila azan subuh di surau berhampiran dah berkumandang..... perpare apa yg patut...bermula la sessi memasak di pagi hari…lama rumah ku x meriah pagi2…3 orang kecoh mcm nak buat kenduri je…hehehe….. bila dah siap makanan semua… skrg nak siap kan diri pulak memasing….dapat sms yg satu kete dah gerak awal….loo korang terlebih axcited ke??..awalnya gerakk…. Kami keluar dlm pukul 8.30am…ambik emy di keramat….terus bergerak ke FRIM…distinasi yg semua dah persetujui utk habis kan hujung minggu bersama.. hehehe…..2 kereta member2 ku dah sampai…kami satu kereta ni still pusing2 lagi dlm Frim nie…al maklumla…. Aku memang x pakar dlm Frim nie….1st time sampai sini…terus sesat…. Lepas pusing2 dlm 2 kali round Frim ni baru la jumpa dgn tempat yg di janjikan...tu pun setelah Fiza terpaksa jemput kami di salah satu simpang dlm Frim nie...hehehe.... so bermula la adventure kami yg seramai 9 orang ni....

Nak cari spot utk set up picnic ni pun dah jadi satu adventure pulak..... dari bwh sampai ke atas kitorang panjat...hehehe... terasa buat jungle trekking secara x langsung....Cuma beza nya apa yg membuatkan penat....coz kami trek sekali dgn barang2 picnic...tu yg double adventure rasanya....hehehe.... di tengah2 perjalan sblm sampai atas... ada pelangi di sebalik air pancut yg terhasil dari pembetung paip yg boror yg ada di situ....kami guna kan pembentung tu sbg ’guide’ kami utk sampai atas...kalau tak leh sesat jugak jadinya..... nice view.... dlm penat ada tawanya bila tgk pelangi di tgh2 hutan nie.... si emy dah merah muka kepenatan..sian dia.... yg lain2 still maintain or buat2 maintain la…hehehe walaupun nafas2 masing dah semput…hehee…

Betul2 setup area picnic or tempat lepak dlm area kul 11 jugak lah…walaupun view kurang sikit tapi kami dah sepakat x larat nak naik lagi…hehehe…so here we are….. bermula la sessi menyiang, membasuh, ayam, ikan, hotdong…menyalakan api BBQ….hehehe cabaran gak nie…di saat hutan tgh basah dek musim hujan…… tapi akhirnya berjaya jugak….. fun jugak sebenarnya walaupun dgn masa yg terhad….. dgn nyanyi, perli2 sesama sendiri, menyakat, main2 air (sampai ada yg jatuh tergolek pun ada), masak2 beramai2, buat sandwich, salad buah etc…. hehehe…….



Habis berBBQ…sudah je semua makan….. kedengaran bunyi yg sungguh ku suspek dari pagi tadi….bunyi guruh…alamak dah bagi warning nie….. dgn segera kami terpaksa mengemas semua barang walaupun sebenarnya kami x puas lagi melepak ni sini..tpi terpaksa kemassssss….. dalam area pukul 2 kami bergerak meninggal kan kawasan BBQ kami…. Tapi kami dah putuskan x nak turun bukit ikut jalan yg kami naik..... (cz dgn keadaan hujan, x selamat utk ikut jalan hutan turun ke bawah)...so kami putuskan utk turun menggunakan jalan yg sedia ada...yg mana tanpa pengetahuan kami ialah jalan tersebut adalah laluan yg jauh berkali ganda dari yg laluan hutan........ wuaaaaaa...basah jugak kami di tengah jalan.... dgn keadaan beramai2 ni main hujan...mula2 guna tikar untuk berlindung....lama2 masing2 selesa dgn keadaan basah di hari hujan di hutan Frim nie............. lenguh jugak nak sampai bwh nie.....x tahu berapa kilometer perjalanan kami....kami tiba di bawh tapi bukan di kawasan kami mula2 naik tadi...sebaliknya kami turun di sebalik kawasan Frim nie.... perit jugak rasa smlm..... nak tegelak bila ingatkan memori smlm.... dulu ada rancang nak buat jungle trekking tapi x jadi...alih2 smlm secara x sengaja...kami terbuat jugak jungle trekking...

Di pertengahan perjalan kami dlm hujan ni ada satu lokasi rumah kuarters kakitangan Frim yg masih dlm pembinaan.... so kami berhenti di sana utk perlindungan dan lepaskan penat sikit and selamatkan barang2 yg sepatutnya x leh basah...(hp, kamera etc.). bila dah berdiri di sana, hujan turun semakin lebat....dgn keadaan aku dan member2 lain semua dah basah lenjun.... aku terus dapat idea..... “weii korang, dah alang2 basah luar dalam nie kan, apa lagi main hujan je lah terus....” lama jugak x main hujan nie..... dlm hujan kami jerit....dlm hujan lebat jugak kami buat sessi posing2 gambar....adeiii sah kepala dah bengong.......... suasana tu membuatkan semua terlupa sekejap yg kami2 sebenarnya hampir2 sesat sebentar tadi...... dlm duk kecoh2 kat sini...hujan masih lagi turun.....wan & jamal volunter utk ambik kereta and patah balik utk ambik kami semua..... so mereka berdua merendah hujan semula ketempat asalnya..kami pulak teruskan sessi bergambar dlm basah....sambung makan lagiii..... Jamal & wan selamat ambik kami selepas hampir satu jam jugak lah...jauh lagi diorang berjalan...sian...




Dlm keadaan basah semua, aku, wawa & angah selamat sampai rumah dlm area pukul 5 lebih...selepas masing2 bersihkan diri...tukar pakaian kering.... sian wawa siap kena gosok seluar dulu, coz beg dia habis basah... pukul 6 lebih, aku hantar semula wawa & angah ke stesen komuter........ pukul 7 aku selamat sampai rumah semula...

Selesai sudah jadual ku selama 2 hari nie.. heatic, letih, penat.... mlm hari badan2, kaki tangan dah mula terasa sengal2.... mula2 ingat nak tunggu siaran tv..final gangstaz tapi terasa lemah sgt....terpaksa la telan panadol terus ku rehatkan badan.... esok masih ada lagi kehidupan yg perlu di lalui...InsyaAllah.....

23 August, 2008

S.A.Y.A.N.G.

S.A.Y.A.N.G

Tak kupinta malapetaka
Yang jatuh menimpa dan menguji cinta kita
Namun daku tak sanggup lihat mu
Mengorban hidupmu semata-mata untukku

Wahai sayang
Kau sepatutnya dicinta jejaka yang lebih sempurna

Pergilah sayang
Dirimu kan tetap daku kenang
Setiap malam berlinang airmataku
Jadi perangsang merindu mu sayang

Jangan pula dikau salah sangka
Kumungkiri janji ku tak mencintai lagi
Tapi kini izin kuundur diri
Kerana ku tak mampu untuk membahagiakanmu

Memang sayang untukku melepaskanmu
Biarku tanggung deritaku

Pergilah sayang
Dirimu kan tetap daku kenang
Setiap malam berlinang airmataku
Jadi perangsang merindu mu sayang

Dakaplah daku untuk kali terakhir
Oh kasihku
Berikanku peluang ku menatapi wajahmu
Agar abadi di ingatanku

- KRU (Norman / Yusry / Edry) -

22 August, 2008

Redha...

Rindu dgn suaranya... dengan tawanya...senda gurauannya... perhatiannya, rindu dgn syarahan2nya....rindu dgn nasihat2 nya..walaupun kadang x masuk akal, hehe... aku rindu segalanya tentang dia... kerana dia aku kenal erti sebuah pengorbanan..... kerana dia aku kenal erti makna keputusan.... kerana dia aku perlu teruskan hidup dgn keputusan yg telah dia dan aku sendiri buat. Aku redha dgn keputusan itu... Hidup tidak boleh berpandukan pada kesilapan lampau semata.... Hidup perlu diteruskan dan keputusan baru perlu di buat demi sebuah kehidupan...